Kiusauksia

Raamatussa erämaa tai autiomaa on paikka, jossa kiusaukset koettelevat kaikista hurskaimpiakin. Erämaa on paikka, jossa on puutetta, janoa, nälkää. Erämaassa olo on piinallista, mutta sillä on tarkoituksensa.

Jokaisen osa on kohdata elämänsä varrella kiusauksia, kukin taipumustensa mukaisesti. Joskus kiusaukset tuntuvat pieniltä, koska ne eivät vedä puoleensa siinä missä toisten viettelys on hurja ja vastustamaton.

Jeesus kohtasi omat kiusauksensa erämaassa 40 päivän aikana lankeamatta niihin. Kiusaukset näyttävät välttämättömiltä, jotta voi vahvistua näkemyksessä ja olemisessa. Jotta oma sisäinen, itseä johtava voima vahvistuisi. Jotta kykenisi vastaamaan haasteisiin eikä vain reagoida niihin.

Este on polku, kuten vanha zen-sanonta kuuluu.

Kuten Israelin kansa vaelsi läpi erämaan päästäkseen pois orjuudesta luvattuun maahan, työyhteisö voi joutua omaan erämaahansa talouden kiristyessä. Jos käytettävissä olevat resurssit vähenevät, eikä muutoksia hoideta kunnolla, saatetaan pian olla tilanteessa, jossa jäljellä olevat työntekijät painavat töitä niin että edessä näkyy vain loppumattomalta tuntuva aavikko.

Työyhteisön joutuessa omaan erämaahansa myös kiusaukset kasvavat.

Tulee kiusaus kyräillä, mitä muut tekevät. Kuka tekee liian vähän töitä, kuka liian huonosti? Kenen kahvitauko on liian pitkä ja kuka ei koskaan laita asioitaan koneeseen? Eli sen sijaan, että nähdään runsaus eli tilanteessa oleva hyvä, pudotaankin niukkuuteen eli nähdään vain se, mikä on huonoa.

Toisissa olevan potentiaalin näkemisen sijasta tulee kiusaus puhua pahaa, arvostella. Haukutaan pomot ja työkaverit ja alaiset ja asiakkaat ja kenet vain, joka sattuu tulemaan vastaan. Tulee kiusaus korostaa omaa osaamistaan ja omaa tärkeyttään, koska totta kai itse on parempi kuin kaikki muut. Tulee kiusaus kailottaa, miten kiireinen on, koska tärkeillä ihmisillä on aina kiire.

Kiusaus on jotakin, mikä houkuttaa, mikä on helposti saavutettavissa, mutta mitään hyvää pidemmän päälle sillä ei saa aikaan. Kiusaukseen sisältyy aina jotakin väärä, jotakin mikä rikkoo.

Jos kiusaus ei riko ihmissuhteita, niin ihmistä se ainakin syö.

Mitä erämaassa sitten tarvitaan? Ei kangastuksia, epärealistisia kuvia paremmasta tulevaisuudesta, vaan keitaita. Vaikka yksi yksittäinen työntekijä harvoin voi johdattaa koko työyhteisön pois erämaasta,

jokaisella on mahdollisuus valita, onko itse keidas vai kiusaus.

Onko se ihminen, joka rakentaa työyhteisöä puhumalla hyvää, tekemällä oman osuutensa ja tarjoamalla apuaan muille. Vai onko se ihminen, joka rikkoo ja hajottaa negatiivisella asenteellaan ja pahan puhumisella.

Tunteet tarttuvat. Annatko kiusausten viedä vai haluatko tartuttaa hyvää ympärillesi?

Tässä on ihmisen vapaus: Voin käyttää valtaani oikein ja voin päättää asennoitua niin, että se edistää yhteistä hyvää.

Se, että päivästä toiseen lennän perhosena kiusauksen liekkiin, harvoin voimistaa luottamusta antaa parastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s