Pyhä huolettomuus

On se hetki vuodesta, kun on mahdollisuus kevytmielisyyteen ja vapaana kelluvaan elämisentunteeseen.

Silti moni näyttää olevan kykenemätön siihen, että antaa itsensä vapaasti pudota aitoon tyhjyyteen.

Elämä täyttyy kuin itsestään mökkiahkeroinnista, matkustelusta, ylensyömisestä

ja/tai –juomisesta, sukuloinneista tai sitten vain niistä kolmesta aledekkarista. Kunhan ulkoapäin ohjaavat asiat eivät vaan loppuisi ja joutuisi kohtaamaan sitä, mikä on.

Miksi kiinnittyä vanhaan eli esteeseen uuden kohtaamiselle? Täyttääkö loma kaikella, koska muut tekevät niin?

Mahdollisuus on päästää irti siitä, mitä on, sen sijaan että kerää jotain lisää. Avautua A-asentoon, täydessä antaumuksessa elämälle ja itselle.

Yksi suosittu tapa torjua tämä mahdollisuus on murehtia kaikesta mahdollisesta. Tavanomaisten riittäkö raha ja kestääkö terveys –huolten lisäksi erikoislahjakkaat murehtijat osaavat murehtia paitsi omat murheet, myös toisten ja koko maailman murheet. Nämä erikoislahjakkaat ovat lahjakkaita myös erilaisten uhkakuvien kehittelyissä.

Mikään vastaantuleva tilanne ei ole niin pieni, etteikö siitä saisi pään sisälle rakennettua järisyttävää kauhuskenaariota,

joka mitä todennäköisemmin tulee toteutumaan.

Murehtimisen sinällään luulisi olevan jo tarpeeksi raskasta. Vielä raskaammaksi se tulee, jos kuvittelee, että on itse yksin vastuussa kaikesta. Jos kuvittelee, että kukaan muu ei osaa, pysty, ehdi, halua tai ketään muuta ei edes kiinnosta kuin itseä, niin itsehän kaikki on kannettava ja hoidettava.

Ylenpalttinen murehtiminen ja kaikesta itse huolehtiminen voi olla myös itsensä korottamista. Sitä pitää itseään sen verran valveutuneempana, ahkerampana, tunnollisempana tai muuten vain parempana kuin muut ja asettaa itsensä toisten yläpuolelle.

Jeesus ei kannattanut tällaista murehtimista, kuten ei muutenkaan toisten yläpuolelle asettumista. Sen sijaan Jeesus kehotti katsomaan kedon kukkia ja taivaan lintuja. Ne kun eivät murehdi turhia ja silti Jumala pitää niistä huolen.

Jeesuksen kehotus ei tarkoita vain sitä, että heitetään kaikki vapaalle, ei välitetä enää mistään ja aletaan elää sosiaalitukien varassa.

Jeesus kehotti pyhään huolettomuuteen.

Sellaiseen huolettomuuteen, jossa ei murehdita turhia, mutta ollaan silti vastuussa omista tekemisistämme.

Pyhä huolettomuus on sitä, että nähdään asiat niiden oikeissa mittasuhteissa. Ei suurennella niitä, ei pienennetä niitä, vaan hyväksytään tosiasiat. Pyhä huolettomuus on sitä, että luotetaan siihen, että loppujen lopuksi emme ole yksin. Että meistä pidetään huolta. Että meitä rakastetaan.

Pyhä huolettomuus on luottamista siihen, että yleensä asioilla on tapana järjestyä ja asiat kääntyvät hyväksi.

Pyhä huolettomuus ei aja pois todellisia huolia, vaan muistuttaa, että tänään on turha murehtia huomisen murheita. ”Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”

Juuri nyt olisikin hyvä aika katsella hetken aikaa kukkia ja lintuja tai vaikka tyhjää seinää ja keskittyä juuri tähän hetkeen.

Ja miksi ihminen usein tekee juuri päinvastoin: koska se on luontaista vai koska hän ei tiedä paremmasta? Tässä hetkessä on rauha, kun suostuu siihen. Ajatukset tuovat rauhattomuuden.

Tämä sisäinen vihollinen on kuin kiusaaja. Niin kauan kuin antaa sen määräillä ja taipuu sen tahtoon.

Huolehtimalla ja huolestumalla elämästään toteuttaa keräilijävaistoaan.

Huoleton huominen syntyy siitä, että nollaa itsensä ja tilanteensa. Päästää itsensä niiden itsestään syntyvien syvempien kysymysten ääreen: mikä saa minut liikkeelle, mistä tässä oikeastaan on kyse?

Taivaan lintujen huolettomuus syntyy tyhjyyden kokemuksesta. Seuraava askel on luoda tyhjyydestä pysyvä asenne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s