Tä-tä-tä-tärkeily

Harva asia on yhtä luonnollista, ärsyttävää ja yhteydettömyyttäkin luovaa kuin arkipäiväinen tärkeily.

Täällä meidän keskellämme vaikuttaa tyyppejä, jotka selvästi kuvittelevat olevansa ritareita, vaikka eivät ole oppineet ritarien sisäistä koodistoa:

  • Nosta välillä silmikkoa eli katsele maailmaa ilman suojaustasi.
  • Luo hetkiä, joissa uskallat avata itsesi pois ahtaista haarniskoistasi.
  • Astu alas ratsultasi, josta käsin elämä näyttää järkevästi hallittavalta, jotta pääset itse kokemaan elämän sotkuisuuden ja mutaisuuden viehätyksen.

Olet tärkeä kuten me kaikki.

Mutta olet ritari vasta, kun olet ymmärtänyt tärkeytesi palvelevan muita ja itseäsi. Sen sijaan, että olisi palvelemisen toistuva este.

On hirvittävän kivaa olla oikeassa. On kivaa tietää, miten asiat menevät tai miten niiden pitäisi mennä. Harvemmin tuntuu pahalta sekään, kun saa kertoa tästä muille, jotka eivät ole yhtä tietoisia asioista kuin mitä itse on.

Joillekin ihmisille oikeassa oleminen tuntuu olevan tärkeämpää kuin toisille.

On niitäkin, joiden koko maailma tuntuu murenevan, jos he eivät ole jossakin oikeassa. Eikä ainakaan missään nimessä voi tunnustaa olevansa väärässä.

Sellaisia saattaa bongata seminaareissa näyttämässä tärkeältä.

Tärkeily on myös yksi, usein hyväksi havaittu keino suojata itseään.

Tietäminen edellä kohtaamisiin tuleminen on hyvä keino estää itseä olemasta ihminen ihmiselle ja vastaanottava kohtaamiselle.

”Ulkoa kyllä näytätte ihmisten silmissä hurskailta, mutta sisältä olette täynnä ulkokultaisuutta ja laittomuutta”, Jeesus sanoo.

Sisäinen laittomuus on todellisen itsensä hylkäämistä.

Se suojaa muutokselta ja ehkä ennen kaikkea oman haavoittuneisuuden paljastumiselta. Tästä esimerkiksi Brené Brown puhuu sydäntä koskettavasti.

Ja kukapa ei olisi joskus kyllästynyt sosiaalisissa tilanteissa siihen, miten joku ampuu itse rakentamansa bunkkerin suojista, koska ei uskalla olla kohdattavissa sitä mitä on. Jakamassa viisauksiaan, vaikka oma elämä olisi vain remonttia tai pommia vailla valmis.

Oikean tiedon voi perustaa tutkimustietoon tai sitten oletuksiin: ”näin se on aina ollut” tai ”musta se nyt vain on näin” –ajatuksiin. Joskus uskomukset ovat niin tiukassa, ettei mikään vastakkainen todistelu voi muuttaa ihmisen mieltä.

Fariseuksilla kieltämättä oli paljon tietoa, mutta oliko heillä sydämen viisautta?

Omassa päässä pysymällä voi tehdä omasta elämästä turvallista ja mukavaa, mutta samalla sivullisten uhrien elämästä kohtuutonta ja epätodelliselta tuntuvaa.

Tähkäpäiden pyhäpäivänä katkomisen tuomitseminen on tänä päivänäkin aitoa tärkeilyä, itsensä sheriffiksi korottamista. Jeesus ymmärsi, että Jumala oli antanut käskyt, jotta ihmisten olisi hyvä olla.

Ei siksi, että niitä noudattamalla yritettäisiin ostaa Jumalan suosiota.

Jos tahtoo noudattaa liian tarkasti ihan mitä tahansa annettuja ohjeita, kannattaa kysyä välillä itseltään ja miksei toisiltakin: Miksi tämä asia on näin? Tai: kuka niin väittää?

Sillä vielä erikseen ovat ne tyypit, jotka kokevat olevansa todella tärkeitä, ottavat itsensä todella vakavasti ja haluavat aivan erityisesti, että muutkin ottavat. Uh! Sellaisten tyyppien kanssa esimerkiksi samassa neukkarissa lusiminen on toisinaan pahempaa kuin kuolema.Yhdessä elämisestä puhumattakaan.

Raamatussakin fariseukset ovat tyyppejä, jotka tietävät paljon ja haluavat osoittaa sen. Heiltä kuten muiltakin tärkeilijöiltä voi hyvin kysyä: Mikä sinun ongelmasi on? Häpeätkö itseäsi niin paljon, että meidän muidenkin on kärsittävä siitä?

Pönäkkä kekkalointi kuului viime vuosisadalle.

Tulkaamme siis tämän päivän nuorten kaltaisiksi: rennompana itsenämme meillä on tilaisuus olla ja luoda enemmän ja parempaa. Ja silloin annamme kuin itsestään luvan siihen toisillekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s