Lasten valtakunta

Olisi hienoa, jos yhteys lapsuuden säteilevään nerokkuuteen, vapaana toteutuvaan luovuuteen ei katkeaisikaan. Ei olisi lapsen kaltaiseksi tulemista, kun lapsen kaltaisuus eläisi ja vaikuttaisi elämänkaaressa ja hetkestä toiseen muuntuen.

Se olisi taivasten valtakunta täällä, ihmisten sisällä.

Tuonpuoleinen olisi tämänpuoleista.

Mutta useimpien kohdalla yhteys katkeaa. Kaikkien menetykseksi. Eikä yhteyden luominen välttämättä ole helppoa, vaikka me kaikki olemme joskus olleet lapsia.

Tulla lapsen kaltaiseksi on luopumista ulkoisesta kuorrutuksesta. Irtipäästämistä tietämisen varmuudesta, huolestumisesta, kiinnipitämisestä. Kaikesta siitä, mikä estää yhteyttä ja estää luomasta sitä, rakastamasta avoimena.

Kun tämä ei onnistu, aikuisista tulee tylsiä ja vakavia. Ainakin lasten ja nuorten silmissä. Vaikka saisimme syödä jätskiä aamupalaksi ja karkkia iltapalaksi, me emme kovin usein tee sitä, koska se ei ole Järkevää.

Vaikka saisimme puhaltaa pillillä mehulasiin, me emme tee sitä,

koska se ei ole Soveliasta. Vaikka mielemme tekisi heittäytyä kaupassa haluamamme tavaran eteen, huutaa ja potkia, koska siihen ei ole varaa, tai tekisi mieli saada hillitön kikatuskohtaus ruuhkabussissa, me emme useinkaan tee sitä, koska mietimme, mitä muut ihmiset meistä ajattelevat.

Aikuiset miettivät liikaa sitä, mikä on hyödyllistä ja tarpeellista, sen sijaan, että mikä on kivaa. Kun keksitään peli, joka saa erityisesti lapset ja nuoret, mutta myös vanhemmatkin ulos, liikkeelle, keskustelemaan uusien ihmisten kanssa, löytyy niitä, jotka sanovat, että marjojen poimiminen olisi tärkeämpää. Koska siitä on jotain hyötyä.

Aikuisilla on kiire, koska on tärkeää olla ajoissa. Aikuisilla on kiire, koska haluamme olla tärkeitä. Kiireessä emme ymmärrä pysähtyä katsomaan tuhatjalkaista, joka ylittää tietä tai laskemaan jokaista sadepäivän matoa. Kiireessä unohdamme, että päämäärä ei aina ole tärkein. Matka on sekin tärkeä, joskus ehkä päämäärää tärkeämpi.

Tehdä asioita niiden itsensä takia.

Lapset voivat opettaa aikuisille monia asioita, joita tärkeydessämme unohdamme. Lapset opettavat innostumaan niin, että on pakko hyppiä tasajalkaa ja täristä. Lapset opettavat tarttumaan käsillä olevaan hetkeen.

Lapset opettavat aitoutta ja suoruutta.

Lapset opettavat ihmettelemään ja kysymään miksi. Miksi peiliin jäävään höyryyn muka ei saa piirtää? Miksi jalkoja ei saa heilutella pöydässä? Miksi räkää ei saa syödä, vaikka se maistuisi hyvältä?

Lapsen eläminen on rakastamista intensiivisesti. Elämän salaisuutta tavoitellen ja siihen ulottuen. Ja samalla omien lahjojen ihmeellisen suuria mahdollisuuksia kunnioittaen.

Tällainen elämä antaa suoran vastauksen kysymyksiin, miksi minua rakastetaan ja miksi kannattaa elää. Koska rakastan elämää antaumuksella.

Lapsella on kyky luottaa ja rakastaa. Ja sen myötä mielikuvitus ja luovuus, uusien näkökulmien tuoreus. Mutta vielä olennaisempaa on yhteys ja siitä kumpuava autenttisuus, kun

oleminen on yhtä tekemisen kanssa.

Siinä on jotakin, johon voi pyrkiä kaikessa tekemisessä ja johon luoda yhteys uudestaan. Elävään ytimeen, ainutlaatuiseen yksilöllisyyteen.

Ja siitä syntyy myös se

pieni mutta merkittävä ero lapsenmielisen ja lapsellisen välillä.

Edellinen elää yhteydessä, jälkimmäisen yhteys on katkennut. Edellinen luo iloa ja antaumusta ympärilleen, jälkimmäinen on harmittavan usein vain itsekeskeinen kusipää.

Lapset opettavat näkemään ihmeitä ja kauneutta. Typerä on se aikuinen, joka ei osaa nähdä dinosauruksen näköistä pilveä, kiven kimallusta tai kotiloa lehdellä. Jeesus sanoi, että Taivasten valtakunta kuuluu lasten kaltaisille. Siihen porukkaan minä haluan kuulua.

Haluan ihmetellä ja innostua, kysyä ja olla aito.

Vaikka se ei aina olisikaan Järkevää, Hyödyllistä tai Soveliasta. Ja vaikka matka paratiisiin päättyy kerubien vartioimalle paratiisin portille, se ei haittaa, niin kauan kuin portilla hengailee muitakin lapsenmielisiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s