Toinen poski

Tilanteet, joissa meitä kohdellaan väärin, ovat yhtä kiinnostavia kuin haastaviakin. Alistummeko huonoon kohteluun, maksammeko samalla mitalla ja ehkä vielä korkojen kera takaisin? Vai pidämmekö puoliamme jollakin tavoin – ja mitä se on?

Osa toimintamalleistamme on opittu jo lapsuuden kodissa, osa on hankittu eletyn elämän mukana, osa ehkä tietoisesti opeteltu.

Tietoista opettelua ja harjoittelua voisi olla enemmänkin,

sillä tunteiden ottaessa vallan on vaikea kontrolloida omaa käytöstä. Henkilökohtaisen selviytymisstrategian käynnistyminen on usein yhtä tarpeellista kuin kiusallistakin.

On kaksi ihmisryhmää, joiden huonoon kohteluun käännämme yleensä toisen posken: asiakkaat ja (omat) lapset. Heille samalla mitalla takaisin antaminen, kostosta puhumattakaan, on järjetöntä ja siinä häviää aina. Vähintään yhteyden ja usein oman itsekunnioituksensakin.

Mutta ei se helppoa ole.

Ympäröivä maailma tulkitsee posken kääntämisen heikkoudeksi. Vahvoja ajatus- ja käyttäytymismalleja tarjoava Hollywood uskoo oman käden oikeuteen ja ”I just protect my family” –tyyliseen logiikkaan. Heikkouden näyttäminen saattaa varsinkin miehellä olla pahinta mitä voi sattua.

Jeesuksen sanat parin tuhannen vuoden takaa kehottavat olemaan vastustamatta väkivalloin. Tolstoin näistä sanoista luoma rauhanomainen vastarinta oli varsinkin Mahatma Gandhin ja Martin Luther King Jr:n käsissä voittoisa: heidän asiansa on yhä täällä, siinä missä moni väkivaltaa kannattanut on sortunut.

Mutta olisiko pitänyt antaa Hitlerin vain alistaa maailma hirmuhallintonsa alle? Pitäisikö puolison vain antaa hakata?

Kukaan ei sanonut, että maailma on yksinkertainen.

Yksikertaisiltakin kuulostavat ohjeet ovat monimutkaisia. Vaikka Jeesus käski kääntämään toisen posken, kun toiselle lyödään, ei Jeesus varmasti tarkoittanut pahalle alistumista. Ei sitä, että ihmisen pitäisi kestää tai hyväksyä mitä tahansa. Toisen posken kääntäminen tarkoittaa, että älä nyt ainakaan lyö takaisin. Siitä alkaa vain loppumaton pahuuden kierre.

Samalla siinä on kehotus oman arvokkuuden säilyttämiseen: voin arvostaa itseäni, jopa ennen kaikkea siksi, etten reagoi ja vastaa iskuun iskulla.

En hylkää itseäni ja arvojani, vaikka tilanne siihen haastaisi.

Jokainen ihminen on vastuussa omasta käytöksestään ja voi ensi sijassa vaikuttaa vain siihen, miten itse toimii. Jos minua kohdellaan huonosti, voin itse päättää, miten vastaan siihen.

Jotta kaikki ei olisi liian helppoa, Jeesus meni radikaalisti pitemmälle: ”Rakasta vihollisiasi!” Esimerkiksi Freud aikoinaan torjui tämän kehotuksen mielenvikaisena. Kuitenkin on ihmisiä, joiden mielestä tällainen on mahdollista. Näihin kuuluu esimerkiksi Robert Thurman, joka podcastissaan kuvaa yksinkertaisen ensimmäisen askeleen tähän: lakkaa vihaamasta vihollisiasi ja vähitellen alat ymmärtää heitä. Yksinkertaista ja nerokasta. Ja edelleen vaikeaa.

Ja miksi vaikeaa? Yksi selitys on meitä jokaista suojeleva ego: se on elämänkulussa auttanut meitä selviämään kaikesta siitä, mikä muuten olisi murtanut mielemme. Tämä samainen ego kuitenkin, oman erillisyytensä aina uudestaan kokeakseen, hakee vastakkainasettelua ja saa syvän tyydytyksen olemalla voittoisa ja muita parempi väittelyssä ja tappelussa.

Sydämessään voi tunnistaa, ettei tämä ole kestävä tie.

Sen, minkä voi konkreettisesti tunnistaa suhteessa lapsiinsa ja asiakkaisiinsa, voi tunnistaa suhteessa kaikkiin ihmisiin. Vaikka en voi irtisanoa egoa enkä edes ottaa siltä voimaa pois, voin vahvistaa itseäni ohjaavaa minävoimaa. Sitä samaa, jolla Jeesus maailmassa vaikutti. Ja sitä samaa, jolla kykenen vastaamaan siten kuin tilanne edellyttää. Sitä voisi kutsua vaikka rakkaudeksi.

Sillä lempeys johtaa avautumiseen uudelle mahdollisuudelle, siinä missä väkivalta saa pitämään kiinni ja toistamaan samaa traumaa yhä uudestaan. Siksi toisen posken kääntäminen on myös suurta irtipäästämistä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s