Tee parannus!

Ihmiselle on annettu mahdollisuus muuttaa itseä ja asioita paremmiksi kuin mitä ne lähtökohtaisesti esimerkiksi nykytilanteessa ovat. Samanaikaisesi jokaisella on kykyä parantaa, resurssien ja olosuhteen mukaisesti.

Tämä on selkeä haaste ihmiselle: Älä tyydy siihen mitä on. On paljon asioita, jotka voivat olla paremmin ja osa niistä jopa huutaa osallistumistasi parannustyöhön.

Ja puhun tässä nyt erityisesti inhimillisyyden, ihmisyyden lisäämisestä.

Se, että olen tällainen ja johdan ja luon elämääni näillä ajatuksillani ja teoillani, on yksi mahdollinen tapa olla ja tehdä. Se ei tarkoita, etteikö olisi parempia tapoja, jotka antaisivat paremman mahdollisuuden elää ja toteutua täydemmin, hetkittäin jopa täydesti.

Joskus se edellyttää parantamista, parantumiseen johtavaa toimintaa.

Oma mieli voi parantaa tai sairastuttaa meidät. Jokaisessa meissä elää potentiaali kapeaan ajatteluun, suhteettomiin käsityksiin todellisuudesta, itsetuhoisia taipumuksia, … Meitä auttaa kyky reflektoida itseä mutta ennen kaikkea rohkeus osata pyytää ja ottaa palautetta vastaan ja oppia hyödyntämään sitä.

Avun pyytämisen osaaminen on hieno taito.

Pari kertaa vuodessa tuntuu siltä kuin olisi mahdollisuus aloittaa kaikki alusta ja entistä paremmin. Uusi vuosi on tietysti uusien lupausten ja mahdollisuuksien täyttämää aikaa, mutta samaa taikaa on myös alkusyksyssä. Lomien jälkeen on mahdollisuus uudella innolla lähteä kehittämään itseään kursseille tai tarttua lehtien tarjoamiin otsikoihin kesäkilojen karistamisesta ja valloittaa liikuntapaikat.

On aika tehdä parannus.

Parannuksen tekoon liittyy ajatus siitä, että jotain on pielessä. Jotta voi tehdä parannuksen, pitää tietää, mistä parannusta tekee. Jos itse ei löydä itsestään vikaa tai korjattavaa, on sellaista helppo löytää vertailemalla itseään median tarjoamiin malleihin. Jos syö kasviksia, harrastaa liikuntaa, ei istu liian paljoa, on kaunis ja hyvin toimeentuleva, töissä menestyvä, parisuhde kunnossa, elää vilkasta sosiaalista elämää, nukkuu tarpeeksi, on kasvattanut lapsensa hyvin ja koti sisustuslehtien sivuilta, voi vaikka stressata siitä, ehtiikö levätä tarpeeksi ja tehdä mindfullness-harjoituksia.

Toki on hyvä tarkastella elämäänsä ja miettiä, onko tyytyväinen siihen. Ja jos ei ole, niin miettiä miksi ja mitä konkreettista asialle voi tehdä.

Jos elämässä on korjattavaa, parempi tarttua asiaan kuin jäädä surkuttelemaan tilaansa.

Elämä on yksi suuri työmaa. Kukaan ei ole koskaan täydellinen tai valmis. Jotain korjattavaa löytyy aina. Viisautta tarvitaan siihen, mitä milloinkin yrittää korjata tai kehittää. Kaikkea ei pysty, eikä kannatakaan kerralla.

Vuoden 1933/38 raamatunkäännöksessä Jeesus julistaa: ”Tehkää parannus!” Vuoden 1992 käännöksessä sen sijaan Jeesus kehottaa kääntymään. Kumpikin kertoo mielenmuutoksesta. Mutta Jeesus jatkaa: ”ja uskokaa evankeliumi”.

Parannuksen tekeminen ei ole itsensä rankaisemista, vaan ilosanoman uskomista ja kääntymistä Hyvän puoleen. Parannuksen tekemistä on se, että uskoo kelpaavansa, vaikka olisikin enemmän tai vielä enemmän keskeneräinen. Parannuksen tekemistä on se, että

uskaltaa ottaa vastaan rakkautta.

Martti Luther piti tiukasti kiinni siitä, että Jumalan armoa ei voi ostaa omilla teoilla. Mutta teoilla oli siltikin merkitystä Martti-tohtorin mielestä. Teot syntyvät siitä ilosta, että ihminen saa kokea armoa ja rakkautta. Hyvät teot ja oikeanlainen elämä on seuraus, ei syy.

Miten paljon vastustan sitä mitä elämässäni on, sisä- ja ulkopuolellani?

Pääseekö minussa oleva hyvä toteutumaan?

Saako sieluni elää täydesti ja henkeni ohjata sitä tavalla, joka johtaa sekä minun että muiden parempaan elämään?

Parannus on sitä, että alan entistä enemmän toimia sen myötä, mikä sisimmästäni haluaa elää ja vaikuttaa. Ja opin sovittamaan sen maailmaan, en itseäni hyläten vaan minän ja maailman välisestä kohtaamisesta oppien.

Mitä jos tänä syksynä aloittaisimme parannuksen teon siitä, että

uskomme olevamme arvokkaita ja rakastettuja?

Mitä, jos opettelisimme olemaan armollisia itsellemme, katsomaan ensin itseämme armollisesti ja sitten muita? Voimme olla hyviä itsellemme ja toisillemme.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s